Mitä suomalaiselle designille kuuluu?

Mitä suomalaiselle designille kuuluu?

Suomalainen vanha design on edelleen suosittua ja sen mukaisia designtuotteita tehdään vieläkin. Kuitenkin on myös uusia suomalaisia designtuotteita, jotka ovat hyvin suosittuja. Suomalainen design on siis sekä uutta että vanhaa. Suomalainen design on hyvin suosittua. Moni ulkomailla asuva suomalainen haluaa kotiinsa paljon suomalaista designia. Sitä voi ostaa kun käy Suomessa, mutta sitä voi myös tilata Suomi Design Shopin verkkokaupasta. Nykypäivän uusista suomalaisista designyrityksistä tulee mieleen mm. Marimekko, Pentik ja Aarikka.

Suomalaisia nykypäivän designsuunnittelijoita

Suomessa on paljon uudemman ajan suosittuja suunnittelijoita. Heidänkin tuotteitaan myydään hyvällä menestyksellä, kuten Alvar Aaltoa tai Tapio Wirkkalaakin. Tunnettuja nykypäivän suunnittelijoita ovat mm. Stefan Lindfors ja Ristomatti Ratia.

Stefan Lindfors on suunnitellut mm. astioita, vaatteita, huonekaluja ja valaisimia Arabialle, Marimekolle ja Iittalalle. Yksi hänen ehkä kuuluisimmista tuotoksista on EGO kahvikuppi. Samaan sarjaan kuuluu kahvikuppien lisäksi monia muitakin astioita. Hän on suunnitellut myös Plup nimisen juomapullon, joka on rinkelin mallinen. Sen voi siis ripustaa vaikka koukkuun ja niitä voi pinota. Vaikka pullo on hyvin erikoinen, se ei vielä ole kovin suosittu.

Ristomatti Ratia on tämän hetken yksi tunnetuin elossa oleva suomalainen designin luoja. Hänen vanhempansa ovat aikanaan perustaneet Marimekon. Hän on suunnitellut mm. Marimekon kuuluisan olkalaukun ja Palaset-hyllysarjan.

Anu Pentikiä ei voi unohtaa, kun mainitaan nykypäivän suomalainen design. Hän on Pentikin perustaja. Pentikin tuotteet ovat hyvin suosittuja nykypäivänä. Pentikillä ei ole mitään tiettyä todella kuuluisaa tuotetta vaan monia suosittuja sarjoja ja koko ajan tulee uusia tuotteita, jotka ovat aina vaan suosittuja ostoksia.

Mitä suomalaista designia ostetaan varsinkin nyt

Alvar Aallon suunnittelemat designtuotteet ovat edelleen kovassa suosiossa. Myös muut entisaikojen suunnittelijoiden tuotteet ovat haluttua tavaraa. Vanhat erityisesti 60–70 luvun tuotteet menevät hyvin kaupaksi. Moni haluaa kotiinsa kalliista hinnasta huolimatta Aallon ajattoman näköisen tarjoiluvaunun. Alvar Aalto suunnitteli sen alkujaan Pariisin maailmannäyttelyyn vuonna 1937.

Marimekon Unikkokangas oli noin kymmenen vuotta sitten todella suosittua. Moni sisusti sillä kodissaan lähes kaiken mahdollisen. Kangasta saa edelleen monessa värissä, mutta suosio on jo laantunut. Marimekon kankaat ovat kuitenkin edelleen todella suosittuja. Moni ostaa niitä kangaspaloina ja ompelee niistä itse vaatteita, verhoja, pöytäliinoja ym. Marimekolta ostetaan kuitenkin paljon myös valmiita vaatteita, laukkuja ja pussukoita sekä monia muita tekstiilituotteita.

Yksi tämän hetken suosittu designtuotteita myyvä yritys on Aarikka. Aarikka suunnittelee ja valmistaa koruja ja piensisustustuotteita. Tunnusomaista Aarikan tuotteille on se että moni niistä on tehty puusta. Puun lisäksi koruja löytyy myös mm. hopeasta tehtynä.

Arabian nykypäivän yksi suosituin tuote on yllättäen muumimuki. Niiden hinta voi nousta huutikaupoissa jopa tuhansiin euroihin. Jos jotain tiettyä muumimukia ei ole tehty kuin muutama tai mukissa on jokin virhe niin tämä nostaa mukin hintaa. Myös monen muut muumeihin liittyvät tuotteet ovat hyvin suosittuja. Muumimuki on kuitenkin sellainen joka löytyy aika monesta kodista. Monesta kodista niitä löytyy useampikin, koska ne ovat hyvin suosittuja keräilykohteita nykypäivänä.

Designiä Suomesta Yepzon
Designiä lemmikeille (c) Yepzon

Myös elektroniikkapuolella suomalainen design voi vahvasti maailmalla. Yksinkertaiset ja kauniit muodot toistuvat teollisessa muotoilussa, ja esimerkiksi kovasti maailmalla mainetta niittävä Yepzon ilahduttaa ihmisiä mm. kauniisti muotoilluilla koirapaikantimillaan!

Suomalainen design on siis nykypäivänä sekä uutta että vanhaa tuotantoa. Suomalainen design on tunnettua siitä että se on laadukasta, mutta myös kallista. Kalleus voi kertoa sen että se on hyvin suosittua kun sitä ostetaan ja halutaan paljon hinnasta huolimatta. Sillä on myös monelle suomalaiselle paljon tunnearvoa ja moni ulkomaille muuttava haluaa sisustaa kotinsa suomalaisella designilla ja pukeutua esimerkiksi Marimekon vaatteisiin.