Mikä on suomalaiselle designille ominaista?

Suomalaiselle designille ominaiset muodot

Suomalainen design on yleensä yksinkertaisen tyylikästä. Harvoin näkee jotain suomalaisen suunnittelemaa, jossa olisi paljon pieniä yksityiskohtia ja että se olisi kovin sekaisen näköinen tuotos. Esimerkiksi puisissa huonekaluissa ei ole tarkkoja veistoksena tehtynä osia. Suomalaiset design huonekalut ovat yksinkertaisia mutta silti ne näyttävät taidokkailta ja hyvin suunnitelluilta. Esimerkiksi Alvar Aallon edelleen suosittu jakkara on aika yksinkertainen toteutukseltaan. Siinä pyöreässä puisessa istuimessa on yksinkertaiset puiset jalat. Poikkeuksia kuitenkin löytyy varsinkin designkankaista. Niissä on usein näyttäviä kuvioita ja eivät ole todellakaan yksinkertaisia. Suomalainen design on siis tunnettua yksinkertaisuudesta, selkeydestä sekä laadukkuudesta. Siinä on puhtaita linjoja ja se sopii hyvin yhteen muun designin kanssa.

Vinkki: Jos haluat todella yllättää ja vakuuttaa isäsi isänpäivänä, osta hänelle ”äijämäistä” suomalaista designia isänpäivälahjaksi. Esimerkiksi Lastucase tekee todella näyttäviä suojakuoria kännyköille, joissa korostuvat suomalainen metsä sekä kotimainen henki.

Suomalaiset design huonekalut ovat yksinkertaisen tyylikkäitä

Design lamppuSuomalaiset designhuonekalut ovat aika yksinkertaisen mallisia. Siitä tunnistaakin juuri mikä huonekalu on designia ja mikä ei. Myös vanhat designhuonekalut ovat sellaisia, joten suomalainen designhuonekalu on ollut kautta aikojen tunnettu yksinkertaisuudestaan. Alvar Aallon kuuluisat huonekalut ovat kaikki juuri sellaisia. Puinen jakkara ei ole mitenkään erikoinen muotoilultaan, mutta silti ne ovat tyylikkäitä kun niitä on useampi vaikkapa jonkin designpöydän ääressä. Tuoleissa on se juju, että niitä saa raikkaissa väreissä ja ne ovat ajattoman mallisia ja ovat aina olleet suosittuja. Jakkara sai 80-vuotissyntymäpäivänsä kunniakseen uusia värejä. Jakkaroita on siis ihan monivärisiäkin. Aallon muutkin huonekalut ovat saaneet ajan saatossa useita uusia värejä.

Designkankaat ovat näyttäviä

Vaikka huonekalut ovat yksinkertaisia ja selkeitä niin kankaiden kohdalla näin ei usein ole. Kun esimerkiksi pöytä on yksinkertaisen tyylikäs, niin siihen sopiikin hyvin vähän värikkäämpi kangas, jossa on paljon kuvioita ja yksityiskohtia. Varsinkin Marimekon kankaat ovat tunnettuja näyttävistä ja värikkäistä kuvioista. Kun muu sisustus on yksinkertaista niin värikkäät kankaat tuovat tarpeellista väriä ja muodokkuutta koteihin. Myös muut suomalaiset designkankaiden tekijät ovat samalla linjalla. Esimerkiksi Vallilla tekee myös suurikuvioisia ja värikkäitä kankaita. Suomalaiset designkankaat voivat myös olla yksinkertaisiakin. Yksi Marimekon suosittu kangas nimeltään Kivet on pelkästään mustalla pohjalla valkoisia palloja. Pallon ovat kuitenkin todella isoja ja eivät siis jää huomaamatta. Kangasta saa myös muissa väreissä, mutta suosituin niistä on mustavalkoinen, jossa joko musta pohja ja valkoiset kivet tai valkoinen pohja mustilla kivillä.

Koruissa tyylikkyys on yksinkertaisia muotoja

Suomalaiset designkorut ovat yleensä aika yksinkertaisia ja selkeitä. Yksi kuuluisa suomalainen koruntekijä on Aarikka. Aarikan korut ovat tunnettuja puisista helmistä, joista suuri osa Aarikan koruista on kehitelty. Puuhelmet ovat värikkäitä, mutta niiden kanssa ei yleensä muita osia koruissa olekaan. Esimerkiksi Aarikan rannekoru nimeltään Pohjola on pelkässä kuminauhassa puisia helmiä. Korua saa monessa raikkaassa värissä ja juuri ne värit ovat se juju Aarikan koruissa. Yksinkertainen on kaunista. Tämä toistuu myös suomalaisissa kaulakoruissa. Aarikan puiset helmet ovat myös sisustusesineissä tunnettuja. Aarikan kynttilänjalka, jossa on ympärillä puuhelmiä, on hyvin suosittu ja haluttu esine. Samankaltaisena löytyy myös jalallisia tarjoiluvateja ja tuikkualustoja.

Suomalainen design on siis kuuluisa yksinkertaisista ja puhtaista muodoista, kun kyse on huonekaluista. Kankaat taas eivät ole yksinkertaisia. Kankaiden kuviot ovat näyttäviä ja värikkäitä. Se onkin hyvä koska yksinkertaisten huonekalujen kanssa pitää saada kotiin myös väriä ja sellaista joka saa huomion. Suomalainen huonekalu ja kankaat sopivat siis hyvin yhteen. Koruissa myös puhtaat muodot ovat pääosassa. Niissä usein saadaan väreillä luotua jotain erikoista ja uniikkia. Ne sopivatkin hyvin suomalaisista designkankaista tehtyjen vaatteiden kanssa.